A nehéz helyzetek megoldását általában a jól ismert, megszokott módszerekkel kezdjük el. Sokszor ragaszkodunk az általunk elképzelt legjobb megoldáshoz. Mi van, ha ezek nem vezetnek eredményre?

A problémamegoldásban időről időre szintet kell lépnünk, ami logikus, ugyan de nem könnyű feladat. Ugyanis a szint béli ugrás amellett, hogy további energiák aktiválását jelenti és időbe is telik, néha el kell hagyni a komfortzónánkat, a megszokott jól ismert kereteinket. A népszerű feladvány is ezt üzeni, amikor kilenc pontot úgy kell összekötni négy vonallal, hogy nem emeljük fel a papírról a ceruzát. Ott is el kell hagyni a síkban a kilenc pont által képzeletünkben elkerített részét

A fenti filmrészlet is erre szolgál példával. A Wayward Pines sorozat főhőse már az első évad első részében rájön arra, hogy ezzel a várossal nincs valami rendben, hirtelen felindulásból úgy dönt, hogy elhagyja a települést. Ennek ugye a legegyszerűbb módja, hogy kocsiba vágja magát és elhajt, meg sem áll Washingtonig. Csakhogy a menekülőút folyton folyvást visszavisz Wayward Pines-ba a rejtélyes városunkba. Emberünk hamar rájön, hogy másik utat kell keresni, elhagyja a kézenfekvő megoldásnak tűnő autót és gyalog vág neki az erdős hegyvidéknek, hátha talál valamit. Ami nem is várat magára sokáig, ugyanis rátalál az egész vidéket fogva tartó falra. Egyben számunkra egy nagyszerű rálátást ad a valós helyzetre.

A problémáinkkal is így vagyunk, egy darabig el vagyunk vele, próbálunk együtt élni velük, aztán ha feszítővé válnak, kezdjük el akarni megoldani, vagy kimenekülni belőle. Van, hogy hiába menekülünk előle, folyton megtalál, körbe-körbe megyünk rajta. Követve a filmrészlet üzeneteit talán érdemes megkeresni annak határait, a helyzetet körbevevő falat, a probléma valódi kontextusát egyben látni. Csupán a valós helyzet tudatában lehet megtalálni a valódi megoldásokat, addig csak a problémakörön belül keringünk. Ha a határait felderítjük, amelyeket általában az okok, gyökerek, következmények együttesen jelölnek ki. Van, hogy az okokon ugyan már nem javíthatunk, mert a múlton nem változtathatunk (filmünk esetében is ez a helyzet), de akkor is szükséges a jelenlegi helyzet objektív megismerése, feltárása, értékelése. A megismerésben, a valódi tisztánlátásban segít, ha hátrébb lépve szemléljük a kialakult helyzetet, fölül emelkedve egy másik perspektívából nem csupán kis részleteit látjuk a problémának, nem csupán egy okát, vagy következményét. Ahogy a filmrészlet végén fölé emelkedve a tájnak kezdjük el megérteni a kisváros egyik rejtélyét, úgy segít számunkra a Rendszertábla eszköz is, hisz ott is egy jobb rálátást biztosító nézőpontból értékelhetjük a kialakult probléma kontextusát.

Aki belevág a Wayward Pines sorozatba annak azt ígérhetem, hogy főhősünk rendíthetetlenül halad előre a helyzetfeltárás és problémamegoldás folyamatában. Talál még Ő itt számos érdekes, meghökkentő dolgot.