A Storytelling egyik alapvetése, hogy a történeteink meghatároznak bennünket. A karrierben, magánéletben is, az emberi közösségeinkhez való viszonyunkat megszabja, milyen velünk kapcsolatos eseményeket, narratívákat közvetítünk a környezetünk számára. A sztorik melynek szereplői, részesei vagyunk, elmondva sokat elárulnak jellemünkről, értékrendünkről, képességeinkről. A helyes önértékelésünk kialakításában is nagy szerepük van a saját történeteinknek.

Gyermekkorunkban általában szüleink mesélik el a családunk történeteit, illetve a velünk történt korai eseményeket, amelyekre mi nem is emlékezhetünk. Mind ezek ékes bizonyítékai annak, hogy beleszülettünk egy értékes generációs láncolatba, továbbá mi magunk is gazdagítottuk a családunk erőforrásait. Hisz a legjobb esetben arról kapunk visszajelzést és megerősítést, hogy milyen aranyosak, szépek, életrevalóak voltunk kiskorunkban. Anno például a nemesség is híven őrizte családjának, családtagjainak történeteit, legendáriumokban, a címereikben, szimbólumaikban, vagy éppen a festményszoba falán. Jól elmondott történeteink képesek minket izgalmassá, egyedivé, értékessé tenni mások számára.

A modern marketing is felfedezte magának a történetek jelentőségét, ha megfigyeljük, azok a dolgok, amelyeknek története van, történetbe van csomagolva, „jobban eladható”, jobban megjegyezhető, könnyebben vetül rá érdeklődő figyelem.

A „Számolás joga” című filmből bemutatott részlet Mary Jackson a NASA első színesbőrű női mérnökének küzdelmét mutatja be 1961 környékén. Mary stratégiája, hogy a bíró úr történetével hozza összhangba saját karriercéljait. A bírónak van egy igen markáns története, mely szerint sok igen dologban tudott lenni az első a családjában, környezetében, amelyre igen büszke, vélhetőleg nagy tisztelet övezi. Mary erre a narratívára fűzi fel azt a tervet melyben a bíró egy újabb elsőbbségi, akár történelmi szerepet könyvelhet el magának. Mindemellett Mary saját maga is egyfajta elsőbbségi stratégiát szeretne aktiválni, amellyel így az ügyben döntést hozó bíróval sorsközösségbe kerül.

Mary Jackson 1921-ben született. Pályáját tanárként kezdte, majd a NASA-nál dolgozott „emberi számítógépként”. Különleges műszaki tehetségét felismerve a NASA egyik mérnöke, Kazimierz Czarnecki arra bátorította, hogy képezze tovább magát mérnöknek. A konok és bátor Jackson egy szegregált fehér egyetemet célzott meg, és harcát végül meg is nyerte: ő lett a NASA első afroamerikai űrmérnöke, és az Egyesült Államok első fekete bőrű női mérnöke.

A Storytelling coaching egyik nagyon fontos mérföldköve, összegyűjteni saját történeteinket. Feltenni a kérdéseket, melyek az előre vívő, netán romboló történeteink? Egy-egy célunk megvalósításához, milyen kissé szokatlan, egyedi mintázatú történettel tudjuk igazolni, deklarálni kompetenciáinkat? Vajon milyen a jó saját történet? Át keretezhetjük-e, színesebbé tehetjük-e egykori életeseményeinket?

Ha érdekel a Storytelling coaching, a 2017. őszi kurzusról itt található bővebb információ:

Storytelling coaching kurzus