A vezetői gondoskodás fogalmáról sok tévhit kering. Sokak gondolják úgy, hogy ez már megint egy nagyon modern irányzat, amely igyekszik leépíteni a vezetői tekintélyt és túlzottan hangsúlyozza a „demokráciát”, mely aztán a hatékonyság rovására megy. Pedig meglepő módon a vezetői gondoskodás fogalma éppen a fegyveres testületek parancsnoki gondoskodásából lett kölcsönözve ahol egyébként egy erősen hierarchikus szervezeti kultúrában a hatékonyságot alapvetően a teljesítmény fókuszú motivációk és eredmények alakítják.

Van egy szakmai vélekedés, hogy ilyen hierarchikus szervezetekben csakis az autoriter módszer lehet sikeres. Ennek valóban van egy olyan igazságtartalma, hogy ezen a területen az autoriter viselkedésre sokkal több helyzetben szüksége lehet a vezetőnek. Viszont itt is érvényes a helyzetfüggő vezetői viselkedés fontossága, amely képes jól egyben tartani, fejleszteni a szervezeti kohéziót. Vagyis egy hierarchikusabb rezsimben is lehet beszélni demokratikus, vagy éppen megengedő vezetői viselkedésről. A hierarchikus rendet itt sem csupán a hatalomból származó tekintély tartja jól egyben, noha az a valós alapja. Számos más tekintélyelem segítheti a vezetőt abban, hogy informálisan is vezetője legyen a csoportnak.

A parancsnoki gondoskodást a magyar hadtudományok is, de a rendőri szervezetfejlesztés gyakorlata is nevesíti, jogszabályban meghatározott kategória.

Az eszközök, körülmények, működési feltételek biztosítása, illetve az állomány hatékony bevetéséhez szükséges lelki-mentális állapot elérése, problémák felismerése, kezelése. Érdekes példája ennek megszegésére, amikor egy motoros rendőr szenvedett halálos balesetet és a nem megfelelő állapotú kerékgumi kapcsán parancsnoki gondoskodás elmulasztása terén is vizsgálódott a nyomozóhatóság. A fegyveres testületekben elkövetett öngyilkosság esetén pedig már a lelki-mentális parancsnoki gondoskodás teljesülésének vonatkozásában vetődnek fel kérdések.

Amikor jól fel kell ismernie a parancsnoknak az állomány illetve egyes tagjainak lelki, érzelmi állapotát, hisz az közvetlenül befolyásolja műveletek sikerességét, az emberi élet megóvását. Bizonyos elszeparált helyzetekben pedig képesnek kell lennie a vezetőnek ezekre jól reagálni, kezelni a helyzetet.

A fenti filmrészlet egyébként egy harctéri pánik kialakulását követő „hisztériás vakság” kialakulását ábrázolja, annak megfelelő vezetői kezelését. Ennél többet nem tehetett Winter hadnagy.

Az ettől sokkal nyugodtabb irodai környezetben szerencsére nem kell ilyen durva tünetektől tartania a vezetőnek, de ez nem azt jelenti, hogy ezáltal könnyebb dolga lenne. Sőt, sokkal szenzitívebbnek kell lennie az alkalmazottak lelki, mentális állapotát illetően, hisz sokkal inkább rejtettebb formában jelennek meg a felszín alatt húzódó konfliktusok, krízisek amelyek ha nem is emberéletekbe kerülnek, de cég jövőjébe. Az sikeres startupok, egykor szárnyaló cégek szinte minden esetben az emberi tényezők mentén, belülről kezdenek el erodálódni és ezáltal válnak sérülékenyebbé különféle külső romboló hatásokkal szemben.