Nem mindegy, hogy az ember mennyi terhet cipel magával. Ha meghaladja az erőnlétét, akkor annak súlya összeroppanthatja, de a sok felesleges dolog mindenképpen lassítja a haladást, gátolja céljai elérését. Mostani történetünk főhőse egy 1000 mérföldes úton tapasztalja meg ennek a jelentőségét.

A fenti filmrészlet ennek a praktikus tudásnak a fizikai oldalát mutatja meg, Cheryl mint turista tapasztalja meg a vándorlás, a sok felesleges teher cipelésének, a nem megfelelő eszközök használatának gyötrelmét. Mígnem egy “segítő” eligazodást nem nyújt számára a hátralevő 900 mérföld megtételéhez. A camping vezetője segít számára meglátni az úthoz szükséges értékes és szükségtelen javait, általa fel nem ismert alternatívákat ad számára mely szerint nem csupán vásárolni lehet bakancsot, de akár ki is lehet cseréltetni. Ezzel együtt tiszteletben tartja véleményét, érzéseit, Ő dönti el mi is számára a valóban szükséges, és azt is elfogadja, hogy ha egy mások által fölöslegesnek vélt terhet mégis tovább akar vinni magával. Ez egy mondhatni coaching szemléletű tanácsadás.

Persze a filmben a turisztikai ismeretterjesztés csupán ez a 6 perc, az összes többi idő leginkább Cheryl belső utazásáról szól, ugyanis nem csupán a hátizsákjában cipel terheket, fel nem dolgozott életélményeket. Az 1000 mérföld alatt már ő teszi meg önállóan saját dolgaival, hogy értékeli, helyére teszi sebeit, erőforrásait, az életútjának áldásait, sérelmeit. Életének egykori szereplői, emlékei elevenednek meg számára a hosszú vándorlás során. Kilépve a hétköznapi életéből nyílik alkalom arra, hogy át lássa addigi gyors, sodró, és hányatott életét. Nem csupán fizikailag tesz meg 1000 mérföldet, de lelki értelemben is nagy utat jár be, a fájdalom nem csupán fizikai síkon gyötri. Mígnem felismeri életének valódi összefüggéseit, igazi értékeit. Egyre tisztább látásával az út mentén a lelki terheinek nagy részét is képes eldobálni, hogy könnyebb legyen további útja.

Egyébiránt ehhez a témához rendkívül jól kapcsolódik a komfortzóna elhagyásának fejlődésre való hatása is. Egy ilyesfajta túra vagy zarándoklat sok esetben a komfortzónából való teljes kilépést jelenti. Nem csupán a magabiztosságunkat segítő tájékozódási pontok szűnnek meg ideiglenesen fizikai és szociális értelemben, mint amikor mondjuk, elutazunk kiküldetésbe egy idegen környezetbe. Nem csak az otthonosság érzetének hiánya, a kényelmi közegből való kilépés adja a helyzet kihívását. Cheryl esetében a létfeltételekkel kapcsolatos egyértelműnek tűnő dolgok is megváltoztak. Egy ilyen helyzetet, ha nem ad fel, jórészt a belső erőforrásaira, illetve társaira, segítőire támaszkodhat az ember. Ilyen „szükséghelyzetben” az embernek élesebbé válnak az érzékszervei, jobban működnek a megismerési funkciói, kiterjedtebb a figyelme, ugyanis most nem a hétköznapok megszokott automatizmusaiban éli meg új élményeit. Az ember befogadó csatornái sokkal szélesebbre nyílnak. Befelé irányuló figyelmével pedig saját érzései, belső reakciói is élesebbek.

Főhősnőnk bensőjének tehát ilyen mély és alapos feltáródása felszínre hozott sok olyan terhes dolgot is, amelytől így aztán megszabadulhatott, vagy helyére tehetett. A Vadon (2014) című film sztorija szerint bőven volt feladata, nem véletlenül kellett 1000 mérföldet gyalogolnia. A film Cheryl Strayed megtörtént életrajzi eseményeit feldolgozó mű.

És látjátok én is milyen morcos vagyok 70 km után.