Prokofjev is tudta, hogy egy történetet el lehet mesélni szavak nélkül is. A Péter és farkas szimfonikus meséje elsősorban nem a történet tartalmi leírásával okoz élményt, hanem ahogy életre kelti a zene a szereplőket. A fenti filmrészlet ugyan nem ez a történet, noha a Cohen fivérek által megalkotott Fargo filmsorozat is él azzal a lehetőséggel, hogy egy történet megfelelő zenei aláfestéssel fűszerezve sokkal hatásosabbá válik. De hogy alkalmazhatjuk ezt a Storytelling coaching során?

Mesék, történetek hallgatása közben létrejön egy mesehallgatási transz, egy olyan lelki állapot, mely jórészt a képzeleti munka által létrehoz érzelmeket, intuíciókat, de akár érzeteket is. A történet hatására belépünk egy világba, mely nem csupán a leírt tudatos tartalmi szinten válik részünkké. Valójában a saját világunkban járunk, hisz a saját belső képzeletünkkel teremtjük meg a mese környezetének részleteit. Saját, belső értékrendünk segít megformálni számunkra a karaktereket, archetípusokat.

 A zene hallgatása közben megélt transz már nem annyira tudatosan jelöl ki számunkra egy gondolati forgatókönyvet, még nagyobb szerepet kap saját személyiségünk, hogy milyen gondolati mintát, érzelmeket, belső élményeket élünk át általa. Sokkal nagyobb szabadságot, tágabb kereteket ad a képzeletünknek.

Persze tudjuk, hogy különféle zenei stílusoknak hasonló hatása van minden emberre, egy rock zene képes növelni az adrenalint, segíthet a sport béli teljesítményben. Van, ami sokakban agresszivitást okoz, vagy más éppen megnyugtat. Vannak zenék, melyek csökkentik a vérnyomást, illetve gyógyítanak. A ma oly divatos hangtálak is egy ilyen egyszerű elven működnek. Bizonyos ritmusok fokozzák a csoport tagjainak egymásra hangolódását. Egyes zenék, énekek elősegítik a sámánok világok közötti utazását. Hosszan sorolhatnánk.

A film műfaja ötvözi a képi, tartalmi világot a zenei lehetőségekkel. Gyakran érezhetjük úgy, hogy egy igazán katartikus filmélményhez döntően hozzásegített a film zenéje, azzal együtt alkotta az egészet. Korunk filmművészetében ez egy igencsak hangsúlyos terület. A filmzenék meghallgatásával a film élményét újra és újra átélhetjük.

A Storytelling coachingban tudatosan alkalmazzuk a zenei gyakorlatokat. A zene segítségével hívunk elő belső történeteket, élményeket. Egy megkoreografált zenei forgatókönyvvel lehetséges dramatizálni, megjeleníteni egy problémát, egy konfliktust, egy előttünk tornyosuló feladatot, egy elérni kívánt állapotot, illetve a megoldásokhoz vezető utat is.

Hogyan?

A hamarosan induló őszi Storytelling coaching kurzuson kiderül.

Még lehet jelentkezni. További információ itt.