A coachingnak egy alapvető ismérve, hogy valami szokatlan úton, netán meghökkentő módon, de mindenképpen egy másik perspektívából közelítjük meg a felvetődő problémát. A mágikus realizmus egy olyan művészeti irányzat ahol szintén keverednek a megszokott részletes realista ábrázolásba szokatlan elemek. Hogy segíthet nekünk ez a Storytelling tipusú coaching folyamatban?

A mágikus realizmus fogalma ugyan elsősorban irodalmi kategória, olyan jeles képviselőkkel, mint Mihail Bulgakov, Ernst Jünger, Gabriel García Márquez. Viszont a filmművészet területén is egyre gyakrabban alkalmazott stílus irányzat. A Netflix csatorna által vetített, Narcos címen, Pablo Escobar életét feldolgozó sorozat ugyan nem törekszik a stílusjegyek teljes megjelenítésére, viszont az alkotók magának a főszereplőnek az életét, munkásságát tekintik, olyannak ahol keveredik a rideg valóság a szürrealitással (ha csak a dél-amerikai viziló szaporulatra gondolunk).

De nézzük, milyen elemei vannak ennek a kifejezési formának, amely segíthet nekünk egy fejlesztési folyamatban.

A mágikus realista történetek egyes coachingban alkalmazható elemei:

  • Megfordítja az ok-okozati összefüggéseket; például egy szereplő még a tragédia bekövetkezése előtt bűnhődik

Ez egy tipikus művészi ábrázolása az önbeteljesítő jóslatoknak a Pygmalion hatásnak, mely az elvárások valóságalakító hatását jelöli. Persze ez pozitív és negatív irányban is működik. Egy coach feladata a pozitív elvárások erősítése, pozitív jövőre vonatkozó víziók megteremtése.

Vagyis ha valamit képesek vagyunk elképzelni azt sokkal könnyebb megvalósítani.

Egy nagyon jól alkalmazható coaching gyakorlat egy jövőkép kimunkálásában, ha részletgazdag belső képekben jelenítjük meg a célt egy elérni kívánt állapotot.

Pl. Hogyan képzeled el azt az eseményt, amikor előléptetnek, megbíznak egy számodra sokat jelentő, nagyon fontos feladattal? Írd le ennek a részletgazdag környezetét, az emberi arcokat, a tárgyakat!

  • Érzékekre vonatkozó részletek gazdag megjelenítése;

A belső képzeleti munka ki kell, hogy terjedjen az érzelmi állapotokra is.

Pl. Hogyan fogod majd magad érezni, amikor előléptetnek? Ki fog neked gratulálni, ki fog veled őszintén örülni? Írd le a helyzet hangulatát!

  • Többszörös perspektívából mutatja be az eseményeket,

Ez egy fejlett érzelmi intelligenciára alapozó elem.

Pl. Mit éreznek riválisaid, támogatóid egy-egy sikered láttán, próbáld meg átérezni helyzetüket, az okait.

Jelenlegi helyzeted, hogyan látja a kollégád, főnököd, beosztottad, apád, anyád, társad, stb?

  • Kulturális keveredés időszakában játszódik, vagy abból a korszakból ered

Nagy szervezeti változások részletgazdag vizionálása, krízisek, újjászületések határán az átkeretezés, átértékelődés témája. Generációváltás, törvényi, társadalmi-gazdasági, környezeti változások szervezeti traumájának kérdései.

  • Visszatükrözi a múltat és jelent, a jövőt

A múltunkból a szervezet múltjából eredő erőforrások, értékek, netán hiedelmek, terhek tudatosítása.

A célok időbeli, lépésenkénti lebontása, tudatosítása, tervezése. Honnan jöttünk, hova jutottunk és hogyan, merre tartunk?

Ha érdekel a történetbe ágyazott coaching fejlesztési folyamat, még jelentkezhetsz a 2 napos Storytelling coaching kurzusra.